Electro-acoustic café

Miljöljud
Electro-acoustic café
Filmer
Om Ljudlek  
     

Electro-acoustic café är samtidigt både en fungerande espressobar och en interaktiv ljudinstallation. Detta unika projekt uppmärksammades nyligen på SVT:s kulturprogram ’Sverige!’, i P2 och även på Sydsvenskans första sida. Caféet är med på många av Ljudleks evenemang - t ex de på Jaktpaviljongen under hösten 2012.

Upphovsmannen James Brewster är en engelsk ljudkonstnär som även är barista (kom på andra plats i Swedish Latte-Art Championship 2010). Han mickar upp en espressomaskin med kontaktmikrofoner som fånger ljudvibrationer. Dessa manipulerar han live på laptop för att skapa en ljudperformance genom att göra kaffe till publiken.

När man beställer kan man även få en personlig MP3-inspelning av skapelsen av sitt kaffe. Alla sorters kaffe låter olika – cappucino, kaffelatte, espresso, osv. Dessutom låter varje kopp unik på grund av Brewsters live-manipulation av alla ljud.

Sedan projektet började sommaren 2011 har Electro-acoustic café varit på bl a CTM-festivalen i Berlin, Latitude-festivalen i England (på BBC Radio 3s scen), Södra Teatern i Stockholm och Exit 07-galleri i Luxembourg. På projektets hemsida finns det filmer som förklarar precis hur kaffeljud processen går till: